Είπα να ανοιξω ενα καινουριο θεμα που να έχει όλες τις αποψεις που εχουν δημοσιευθει εδω μεσα για το αρθρο 16 μιας και η συζητηση επ αυτου στη Βουλη πλησιαζει (10 Γεναρη θυμιζω)
παρακάτω ενα ενδιαφερον αρθρο απο την ελευθεροτυπια:
2007, έτος παιδείας: εν αρχή ην το χάοςΑυτοκριτικός απολογισμός και προοπτική
Του ΚΩΣΤΑ Ε. ΜΠΕΗ
Ανέτειλε το νέο έτος με τις καθιερωμένες ευχές και την αισιόδοξη διάθεση για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και όντως, σε λίγες μέρες, ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία για την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου κρατικού μονοπωλίου για τα πανεπιστήμια. Το σκέφτομαι και παγώνουν τα πόδια μου. Γιατί; Τόσο φοβερό είναι ν' αποκατασταθεί η ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανώτατη παιδεία; Αν το πρόβλημα θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά εκεί, τότε ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Σταύρος Τσακυράκης θα είχε μόνο χειροκροτητές για το κείμενο που καταχώρισε στην «Ε» την προηγούμενη εβδομάδα. Ομως η σπουδή των δύο μεγάλων κομμάτων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνον ως κακόγουστος αστεϊσμός θα μπορούσε να εμφανιστεί, πως τάχα οιστρηλατείται από έρωτα για την αποκατάσταση των συνταγματικών ελευθεριών και μάλιστα σε μια εποχή συνεχούς συρρίκνωσης αυτών των ελευθεριών.
Ο δρόμος ανοίγει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, επειδή το κράτος απέτυχε παταγωδώς και ανεπιστρεπτί στη διαχείριση των προβλημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με συνεχώς λιγότερα χρήματα λοιπόν και με παντελή αδυναμία δραστικής παρέμβασης για ν' αποκατασταθεί η τάξη μέσα στο χάος, οι έχοντες και κατέχοντες διασφαλίζουν για τα παιδιά τους ανώτατες σπουδές χωρίς καταλήψεις, δίχως απεργίες, με σίγουρο τον γοργό εφοδιασμό των διαδόχων των με πτυχία, τυπική προϋπόθεση για να βολευτούν και να προωθηθούν περαιτέρω.
Εν αρχή ην και υπάρχει το χάος, τόσο για τη σχολική και πανεπιστημιακή παιδεία όσο και για τη μετέπειτα διά βίου παιδεία. Και πώς θα μπορούσε τάχα να είναι διαφορετικά, όταν η παιδεία της ελληνικής κοινωνίας, και ιδίως των νέων μας, έχει παραδοθεί στα σκουπίδια της τηλεόρασης και στο ρύπο που διακινείται από τα κινητά τηλέφωνα; Μπορούν αυτά να καταργηθούν; Οχι, βέβαια. Αρα η παιδεία είναι εξ ορισμού καμένο χαρτί. Μια και μοναδική αποστολή κατάντησε να έχει: να εφοδιάζει με πτυχία, τυπική προυπόθεση για βόλεμα σε θέσεις μισθωτών υπηρεσιών.
Η ουσία της παιδείας δεν ενδιαφέρει τον κορμό της κοινωνίας μας. Ούτε των νέων! Μου διηγήθηκε πρόσφατα εκλεκτός συνάδελφος, παλιός μαθητής μου, την ακόλουθη αληθινή ιστορία. Ξεχασμένος φίλος τον θυμήθηκε, καθώς η κόρη του πέτυχε στη Νομική Κομοτηνής. Τον παρακάλεσε λοιπόν να δεχτεί την επίσκεψη της κόρης, να της δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για τις σπουδές της και να τη φροντίζει στις έκτακτες ανάγκες της. Τη δέχτηκε λοιπόν, την κατατόπισε για τις παραδόσεις, για τα σεμινάρια, για τις δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών. Κι εκείνη άκουγε αμίλητη. Σαν πήρε ανάσα ο συνάδελφος, εκείνη έβγαλε απ' τα στήθη τον καημό της: «Καλά όλ' αυτά! Αλλά θα υπάρχει και δυνατότητα κάποιας επαφής με τους καθηγητές για να περνάμε στις εξετάσεις;».
Ηταν άραγε καλύτερα σε παλιότερες εποχές, τότε που εγώ ήμουν φοιτητής, και ιδίως τότε που ήμουν δάσκαλος; Λοιπόν, στα δικά μου φοιτητικά χρόνια λίγοι μπαίναμε στη Νομική Αθηνών (ακριβώς 300) και σχεδόν όλοι ήμασταν παρόντες στις παραδόσεις των μαθημάτων. Καθηγητές είχαμε και καλούς και μέτριους. Ούτε επιστημονική μήτε κοινωνική επαφή είχαμε μαζί τους, παρά μόνο στο τέλος, όσοι ελάχιστοι χρειαζόμασταν τις καλές συστάσεις των, προκειμένου να φύγουμε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, κάτι που τότε εδώ ήταν αδιανόητο.
Ομως επακολούθησαν σημαντικά άλματα: πλήθος διδακτικού προσωπικού, περαιτέρω στενή συνεργασία δασκάλων και φοιτητών μέσα σε μικρούς κύκλους ομάδων εργασίας, φροντιστηρίων και θεσμοθετημένων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Αλλά με σταθερή την έλλειψη βιβλιοθηκών και τον καχεκτικό ανεφοδιασμό όσων υπάρχουν στα σπουδαστήρια. Παρά ταύτα, με τα σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, για όποιον έχει τη φλόγα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να επιδοθεί στη γνήσια επιστημονική έρευνα. Και πραγματικά, τα πανεπιστήμιά μας βγάζουν και άξιους νέους ερευνητές, που προωθούν τον επιστημονικό κλάδο τους αρκετά σκαλοπάτια πιο πάνω απ' εκεί που τους τον παραδίδουν οι δάσκαλοί των.
Τώρα, με τη διέξοδο που θα παρέχεται στα παιδιά του κατεστημένου, να φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίχως καταλήψεις και χωρίς απεργίες, ο θεσμός του κρατικού πανεπιστημίου θα έχει την άδικη μοίρα που έχουν ώς τώρα τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της κρατικής αβελτηρίας και της κοινωνικής αναταραχής. Για όποιον δεν το καταλαβαίνει αυτό, θα διηγηθώ οικεία κακά. Είχα την ιδεολογική αφέλεια να θέλω να πάνε τα παιδιά μου στο δημόσιο Δημοτικό και Γυμνάσιο της γειτονιάς μας - ωραίο κτιριακό συγκρότημα μέσα στα πεύκα, στις δυτικές υπώρειες του Λυκαβηττού. Κάποτε συνειδητοποίησα ότι γράμματα τα παιδιά μου δεν μάθαιναν.
Μου το είχαν πει και οι δάσκαλοί των. Με τον διακριτικό υπαινιγμό για την ανάγκη φροντιστή στο σπίτι, τ' απογεύματα. Το έκανα, αλλά δίχως να ζητήσω τις δικές τους προσφερόμενες και ιδιωτικά αμειβόμενες υπηρεσίες. Λίγο αργότερα, ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας, είχα πει στο μακαρίτη Πέτρο Μώραλη, αρμόδιο υφυπουργό, πως είχα αδικήσει τα παιδιά μου με την ιδεολογική μου αγκύλωση να μην τα στέλνω σε καλό ιδιωτικό σχολείο. Εισέπραξα τότε καγχασμό: «Τώρα το συνειδητοποίησες;». Υπάρχουν όντως μερικά πολύ υψηλού επιπέδου ιδιωτικά σχολεία. Θ' αναφέρω ενδεικτικώς ένα: το Αρσάκειο. Και ασφαλώς θα νιώθω ανακούφιση, αν τα εγγόνια μου, τελειώνοντας εκεί, θα μπορούν να συνεχίσουν και πανεπιστημιακές σπουδές στο ίδιο φλογερό καμίνι.
Μολοντούτο, το πρωί, που θ' αντικρίζω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη, θα ντρέπομαι που δεν αντιστάθηκα, και μόνος και μετά πολλών, στο ξεπούλημα του θεσμού του ελληνικού κρατικού πανεπιστημίου. Γιατί αυτό ακριβώς το ξεπούλημα, διανθισμένο με πλήθος από κούφιες ωραιολογίες, θα έχει ως αντικείμενο συζήτησης η Βουλή των Ελλήνων, στις πρώτες συνεδριάσεις της με τον καινούργιο χρόνο. Το κατεστημένο (κι εγώ και σεις, αρκετοί από τους αναγνώστες αυτών των γραμμών) θα βολέψουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, μακριά από τον ορυμαγδό των καταλήψεων και την απραξία των απεργιών στα δημόσια πανεπιστήμια. Αλλά η Ελλάδα δεν είμαστε εμείς οι θλιβεροί που, ενώ ξεκινήσαμε από την ανέχεια και τον δύσκολο αγώνα της ζωής, δεν επιμένουμε να αντιστεκόμαστε στην καταβαράθρωση της ελληνικής παιδείας.
Εχω επίγνωση του ότι και η δική μου κραυγή απόγνωσης από τούτες εδώ τις φιλόξενες στήλες, όμοια όπως και η οργή των παιδιών μας, που κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες, είναι οι τελευταίες αναλαμπές μικρής φλόγας που σβήνει. Ο τόπος μας έχει αγιάτρευτες αδυναμίες. Με πρώτη, την έλλειψη Παιδείας. Αυτή τη φορά με κεφαλαίο το Π. Η Παιδεία δεν έχει πια στέγη κάτω από τις δορυφορικές εκπομπές, την άλωση του ηλεκτρονικού Τύπου και τη διάθεση λεηλασίας των κοινών. Αλλωστε, μην αυταπατώμεθα. Δίπλα στα παιδιά μας, που με σθένος διαμαρτύρονται στους δρόμους, υπάρχουν και τα υποπροϊόντα της λεγόμενης ευημερίας των 2/3: τα μπαράκια με την άνετη διακίνηση των ναρκωτικών, οι καφετέριες με τις αμέτρητες σκοτωμένες ώρες των άνεργων νέων, που θα μπορούσαν και θα όφειλαν να παλέψουν για τη δική τους ευτυχία, αλλά και για να βγει η χώρα από το τέλμα της.
Ο τόπος πορεύεται το δικό του δρόμο. Με τους δικούς του ρυθμούς. Βέβαιο όμως είναι πως πρόκειται για ένα δρόμο που δεν είναι της δικής του έλλογης επιλογής. Μας τον επιβάλλουν. Και μας έχουν τυφλώσει, να μην το συνειδητοποιούμε.
Υ.Γ. Εβαλα εδω και τα παρεμφερη θεματα που υπηρχαν για το αρθρο 16... Γιαυτο χρησιμοποιησα το λογαριασμο του αντμιν... Ειναι ενα απο τα είδη λογοκρισιας που θα κανει ο αντμιν στο φορουμ αυτο...