Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση - Πληροφορική Ιωαννίνων
23 Μάιος, 2012, 13:44:47 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: Ύστερα από τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε είμαστε και πάλι online. Για τυχόν προβλήματα στείλτε ένα mail στο contact [at] fak-uoi.gr

Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ο συνδικαλισμός ( ο ποιός???) στον κλάδο μας  (Αναγνώστηκε 650 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Obelix
Μέλος
*
Φύλο: Άντρας

Προφίλ
« στις: 22 Ιούνιος, 2007, 08:17:21 »

Προσωπικά το θεωρώ ζήτημα υψίστης σημασίας. Η συνδικαλιστική οργάνωση των πληροφορικών βρίσκεται δυστυχώς σε νηπιακό στάδιο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Παραθέτω κάποιες από τις αιτίες, κατά την προσωπική μου άποψη.

1) Η φιλόδοξη άποψη κάποιων "εγώ θα τη βρω την άκρη, είμαι καλός προγραμματιστής, θα πάω σε μια εταιρία, θα' μαι κομπλέ".  ΟΚ φίλε μου, αλλά αν σε πετάξουν στο δρόμο σε κάποια φάση και δεν έχεις καμία προστασία, μην παραπονιέσαι μετά.

2) Το σκεπτικό "εγώ να διοριστώ στο δημόσιο  θέλω μάγκες, από κει και πέρα...τίνος καλύβα καίγεται".
Ναι βρε όρνιο, αλλά για να'χεις τέτοιο παγιωμένο δικαίωμα, χρειάζεται και ένας ισχυρός, δραστήριος συνδικαλιστικός φορέας. Ας μην ξεχνάμε πόσοι μαθηματικοί-φυσικοί και δεν ξέρω γω τι άλλο είναι διορισμένοι καθηγητές πληροφορικής σε σχολεία, έχοντας παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια και μόνο. Η φαρσοκωμωδία αυτή δε σταμάτησε μόνη της, έγιναν κάποιες προσπάθειες για να διορίζονται μόνο πληροφορικοί ως καθηγητές πληροφορικής. Αλλά με τόσους σεμιναριούχους που μπήκαν, φέτος ΑΣΕΠ ψάχναμε και ΑΣΕΠ δε βρίσκαμε...

3)Ο ωχαδερφισμός μας. Παράδειγμα: πέρυσι στην κατάληψη υπήρχαν σε κάποια φάση αιτήσεις για να γίνουμε δόκιμα μέλη της ΕΠΕ. Ένα χαρτί ήταν να συμπληρώσεις, τίποτα άλλο. Πρέπει να συμπληρώσανε  3-4 άτομα....(εγώ δεν ήμουνα μέσα σε αυτούς πάντως).

4)Υπάρχουν κλάδοι παλαιότεροι και πολύ πιο οργανωμένοι, των οποίων τα συμφέροντα  θίγονται αν εμείς οργανωθούμε καλύτερα. Οι κλάδοι αυτοί, μας πολεμούν. Έτσι είναι, αλλά οι κλάδοι αυτοί τόσα χρόνια τη δική μας απουσία εκμεταλλεύονται.

5)Λόγω αντικειμένου,πολλοί συνάδελφοι κάπου...χάνουν την μπάλα και ζουν "δεύτερες ζωές",φλεγόμενοι σε παιχνίδια στο διαδίκτυο μέρα - νύχτα. Θα μου πείτε γενικό φαινόμενο είναι αυτό στην εποχή μας, αλλά πρώτα πιστεύω εκεί πάει το μυαλό, στους πληροφορικούς.("Εσύ που είσαι και του πανεπιστημίου, θα μου περάσεις την  πίστα?")     

6) Σε μια εποχή εφιαλτική για το συνδικαλισμό γενικά , είναι φυσικό η οργάνωση ενός κλάδου να μην είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, που είναι και τα πιο δύσκολα.

Μεγάλο αγκάθι, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διχασμός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: πρέπει να είμαστε ο μοναδικός κλάδος, από όσους διδάσκουν μαθήματα πανελληνίων εξετάσεων, που εκφράζει επίσημη άποψη για τα θέματα μέσα από δύο φορείς (αν και εμένα κάτι σαν σχολιασμός...αγγαρεία μου φάνηκαν και οι δύο απόψεις):

http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=298
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=297                    (ΕΠΕ)

http://www.epy.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=108  (ΕΠΥ)

Ένα πράγμα πρέπει να καταλάβουμε: όποιον επαγγελματικό δρόμο και να ακολουθήσει ο καθένας μας, η κατοχύρωση και η διατήρηση των δικαιωμάτων μας απαιτεί προσπάθεια από όλους μας και είναι προς το συμφέρον όλων μας. Αν απλά κοιτάμε να φάμε ο ένας τον άλλο....μας έφαγε όλους η μαρμάγκα!!!

Περιμένω τις απόψεις σας.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιούνιος, 2007, 08:19:04 από Obelix » Καταγράφηκε

"Όπου υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί, δεν υπάρχει ελευθερία. Όπου υπάρχουν πολλοί στρατιώτες, δεν υπάρχει ειρήνη.Όπου υπάρχουν πολλοί δικηγόροι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη".
hide_and_seek
Μέλος
*

Προφίλ WWW
« Απάντηση #1 στις: 22 Ιούνιος, 2007, 13:58:24 »

εγω γραφτηκα περυσι μεσα σε καταληψεις σε επε κ το χαρτι μαλλον θα το στειλαν με κανα περιστερι που αραξε για μπυρες πανω στο δεντρο της χαλκης (εκει που επινε πεταξε και το τσιγαρο του στην κορυφη του δεντρου και ειχαμε ντραβαλα).

δεν πιστευω πως η επε ετσι οπως ειναι σημερα μπορει να κανει πραγματα. υπαρχουν ατομα αξιολογα εκει μεσα αλλα πρωτον ειναι λιγα και δευτερον δεν εχουν συνηδητοποιησει τη δυναμη που εχει ο κλαδος της πληροφορικης.

επισης στην παρουσιαση της προτασης για το επιμελητηριο, που ειχε γινει περυσι νομιζω, δεν θιχτηκαν αρκετα σοβαρα ζητηματα οπως ειναι το ασφαλιστικο και το εργασιακο. ηρ8ε ενας τεχνοκρατης και μας εδειξε πως το επιμελητηριο θα μπορεσει να μας εξασφαλισει καποια δικαιωματα, κυριως τζιφρες, παραπανω.

εγω απο την μεχρι τωρα επαφη μου(μικρη) με τα της επε θεωρω πως το επιμελητηριο θα γινει μονο του, δλδ χωρις τη συμβολη τη δικια μας εκει ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, πως μολις γινει το επιμελητηριο τα κομματα σαν κορακια θα πεσουν πανω του για να το ελεγξουν ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, πως οσοι τελειωνουν οπως μπορουν και οσο μπορουν να ασχοληθουν με το θεμα επε μπας και συμμαζευτουν τα ασυμμαζευτα.

τελος οι αλλοι της επυ ασχολιαστοι.. ελεος...
Καταγράφηκε
---
Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: 24 Ιούνιος, 2007, 11:02:49 »

Ενας ακομα λογος για τον οποιο δεν υφισταται καποιο συνδικαλιστικο οργανο ακομα στον κλαδο μας, αλλα και η μη σωστη λειτουργια των υπολοιπων ειναι η γενικοτερη αποψη, που ειναι και σωστη κατα την αποψη μου, οτι οι συνδικαλιστικες ηγεσιες εχουν ξεπουλησει τον αγωνα των εργαζομενων, εχουν αποκοπει απο αυτους και εν τελει κοιτανε το δικο τους συμφερον και την μελλοντικη τους πολιτικη ανελιξη. Αυτο εχει ως αποτελεσμα να δημιουργησει απογοητευση και να σταματησει την οποια διαθεση για ενασχοληση. Ομως η πραγματικη λυση θα ηταν το ακριβως αντιθετο. Η ενεργοτερη ενασχοληση, ο συνεχης ελεγχος των οποιαδηποτε "ηγεσιων" και πιθανως η καταργηση τους, ετσι ωστε οι ιδιοι οι εργαζομενοι να ειναι σε θεση να διεκδικησουν τα δικαιωματα τους.

Τελος ενας ακομα λογος ειδικα για τον κλαδο μας πιστευω πως υπηρξε η γρηγορη ευρεση εργασιας μετα το πτυχιο και οι υψηλες απολαβες. Αυτο ομως εχει παψει να ισχυει τα τελευταια χρονια (περιπου μετα το 2001). Τα προβληματα που πρεπει να αντιμετωπιστουν ειναι πολλα και αυτο απαιτει την υπαρξη καποιου οργανωμενου φορεα.

Γενικα οι απολαβες πεφτουν, οι ωρες εργασιας αυξανονται χωρις κανεναν ελεγχο, ανασφαλιστη εργασια εντασσονται στο συνολικοτερο πλαισιο της σημερινης εργασιας.
Ειδικοτερα η απουσια καποιου φορεα ολα αυτα τα χρονια και η αδιαφορια ολων μας επετρεψε σε εταιρειες να διαφημιζουν πιστοποιητικα ECDL και αλλα παρομοια ως πτυχια πληροφορικης, να θεωρουνται ισοτιμα στο δημοσιο. Επετρεψε σε χιλιαδες καθηγητες αλλων κλαδων να καταλαβουν θεσεις πληροφορικων στο τομεα της εκπαιδευσης. Αναγκαζε τους πληροφορικους να χρειαζονται μια extra πιστοποιηση απο το Celete (ή καπως ετσι) ωστε να ειναι σε θεση να διδαξουν.

Τωρα που η ανεργια και οι χαμηλοι μισθοι που μαστιζαν ολα αυτα τα χρονια τους υπολοιπους κλαδους χτυπαει και την δικια μας πορτα ηρθε η ωρα ειναι να συνειδητοποιηθουμε και να διεκδικησουμε τα βασικα μας δικαιωματα ειδικα για τον κλαδο μας, αλλα και γενικοτερα σε συνεργασια με ολους τους υπολοιπους φορεις.

Παράθεση από: Obelix
4)Υπάρχουν κλάδοι παλαιότεροι και πολύ πιο οργανωμένοι, των οποίων τα συμφέροντα  θίγονται αν εμείς οργανωθούμε καλύτερα. Οι κλάδοι αυτοί, μας πολεμούν. Έτσι είναι, αλλά οι κλάδοι αυτοί τόσα χρόνια τη δική μας απουσία εκμεταλλεύονται.

Δυστυχως αποτελει μια πραγματικοτητα. Αντι να τρωγομαστε μεταξυ μας οι εργαζομενοι κοιτωντας ο καθενας το δικο του "μαγαζακι" πρεπει να καταλαβουμε οτι τα προβληματα ειναι κοινα, οπως και η αιτια τους, και να βγουμε ολοι μαζι συλλογικα.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιούνιος, 2007, 11:06:14 από --- » Καταγράφηκε
hide_and_seek
Μέλος
*

Προφίλ WWW
« Απάντηση #3 στις: 24 Ιούνιος, 2007, 16:03:17 »

Παράθεση από: Soptep
Ενας ακομα λογος για τον οποιο δεν υφισταται καποιο συνδικαλιστικο οργανο ακομα στον κλαδο μας, αλλα και η μη σωστη λειτουργια των υπολοιπων ειναι η γενικοτερη αποψη, που ειναι και σωστη κατα την αποψη μου, οτι οι συνδικαλιστικες ηγεσιες εχουν ξεπουλησει τον αγωνα των εργαζομενων, εχουν αποκοπει απο αυτους και εν τελει κοιτανε το δικο τους συμφερον και την μελλοντικη τους πολιτικη ανελιξη. Αυτο εχει ως αποτελεσμα να δημιουργησει απογοητευση και να σταματησει την οποια διαθεση για ενασχοληση. Ομως η πραγματικη λυση θα ηταν το ακριβως αντιθετο. Η ενεργοτερη ενασχοληση, ο συνεχης ελεγχος των οποιαδηποτε "ηγεσιων" και πιθανως η καταργηση τους, ετσι ωστε οι ιδιοι οι εργαζομενοι να ειναι σε θεση να διεκδικησουν τα δικαιωματα τους.

αυτο που λες πετραν δεν υπαρχει απλα... σιγα μην απογοητευτηκαν οι του κλαδου απο γσεε αδεδυ κτλ.. οι λογοι ειναι πολυ πιο απλοι. δε μας ενδιαφερει επειδη ακομα υπαρχει δουλεια και ειναι νεο σχετικα επαγγελμα.

Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: